Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Aromatika

OLEJ Z NAGIETKA LEKARSKIEGO

100% NATURALNY

INCI: Calendula Officinalis Flower (Calendula), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil.

METODA OTRZYMYWANIA: maceracja kwiatów nagietka lekarskiego w oleju migdałowym.

Kwiat nagietka był kultową rośliną starożytnych cywilizacji Majów i Inków. Uważany jako kwiat słońca, przekazany przez Bogów do ludzi dla ich zdrowia, szczęścia i dobrobytu.

Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, regenerująco, zmiękczająco, dezynfekujaco i kojąco. Pomaga poprawić ukrwienie, rozgrzewa skórę i ogranicza jej zapalenia. Zmniejsza obrzęk i opuchliznę po zwichnięciu kończyn, stymuluje gojenie się ran, uśmierza ból.

Wpływa kojąco na skórę po oparzeniach słonecznych, wzmacnia naczynia krwionośne, likwiduje świąd i podrażnienia. Zmniejsza krwawienie ran, blizną po ranie i wygładza skórę po założonych szwach.
Jest znany w branży kosmetycznej ze swoich działań nawilżających, zmiękczających i przeciwzapalnych.

PRZEZNACZENIE:

  • leczenie egzemy, wyprysków i owrzodzeń,

  • leczenie długo gojących się ran, oparzeń, odleżyn, trądziku,

  • może być stosowany przez kobiety karmiące piersią przy dolegliwościach bólowych brodawek sutkowych i nie jest szkodliwy dla dzieci,

  • zapalenie błon śluzowych (w stomatologii i ginekologii)

  • pielęgnacje skóry dojrzałej (zapewnia jej właściwe nawilżenie, miękkość, blask),

  • łagodzenie przesuszonej, popękanej, swędzącej, zranionej i w stanie zapalnym skóry,

  • ochrona skóry przed oparzeniami słonecznymi (jest naturalnym UV- filtrem),

  • pielęgnacja delikatnej skóry niemowląt i dzieci (zapewnia skórze nawilżenie, miękkość i oczyszczenie),

  • pielęgnacja cery tłustej,

  • likwidacja pajączków,

  • wypadanie włosów.

METODY STOSOWANIA

Olej z nagietka lekarskiego może być stosowany do smarowania i masażu bez rozcieńczenia w postaci czystej lub jako składnik przy tworzeniu mieszanek. Występuje dodatkiem do wzbogacenia kosmetyków (balsamy, maseczki, kremy).

Zewnętrznie:

  • smarować miejsca zmienione chorobowo,
  • sporządzać kompresy (10-15 kropli dodać do łyżki oleju z pestek winogrona, nasączyć gazę, nałożyć na bolące miejsce i owinąć bandażem),
  • stosować jako składnik maseczek na skórę i włosy,
  • mieszać z kremami, balsamami lub oliwką,
  • maseczki przy suchej, zmęczonej, zwiotczałej skórze oraz przy trądziku (hamuje zapalenia skóry i oczyszcza),
  • sporządzać aplikacji na naskórek.

Opakowanie: butelka szklana brązowa z kroplomierzem 50 ml